Shop Floor Talk  

Go Back   Shop Floor Talk > Welding and Metalworking Forums > Mechanical & Electrical

SFT Search:   
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 09-08-2014, 06:48 AM
Shade Tree Welder's Avatar
Shade Tree Welder Shade Tree Welder is offline
Grumpy Bastard
 
Join Date: Jun 2004
Location: Kankakee County, IL
Posts: 19,621
Default

Quote:
Originally Posted by terry lingle View Post
Not quite That 4000-4500 wats is at 240 volts that welder is running on 1/2
that (120 v) as it is only using one side of the generator.
Quote:
Originally Posted by Graybeard62 View Post
The genset has both 110v and 220v ports. It ran the a/c on my travel trailer,
runs my service truck including 110v compresser, let's see, what else?
What Terry says applies then you only have half the power available.

Quote:
Originally Posted by terry lingle View Post
No I assume very little. All the off the shelf home owner units over 1500 watts
come with a 120/240 receptacle.
I have a 3.5kW unit that is 115V only...

http://www.shopfloortalk.com/forums/...ight=Generator
__________________
Shade

"Prepare to defend yourselves."
-- Sergeant Major Basil L. Plumley, Ia Drang Valley
Reply With Quote
  #12  
Old 09-08-2014, 08:21 AM
Ironman's Avatar
Ironman Ironman is offline
Iron Modification Investigator
 
Join Date: Feb 2008
Location: Warburg, Alberta, Canada
Posts: 13,817
Default

I can run 1/8 rod with my little 5 hp unit.....but the I made it myself
__________________
Gerry
You got freedom of speech, if you don't say too much.
Aaron Neville.

The virtue is always a cover for the sin. That's the key to understanding the modern left. Whatever they're accusing you of doing, they are doing themselves but more enthusiastically. And that's definitely the story of Justin Trudeau. Tucker Carlson
Reply With Quote
  #13  
Old 09-08-2014, 08:35 AM
terry lingle's Avatar
terry lingle terry lingle is online now
Something's Fishy ...
 
Join Date: Aug 2004
Location: Birch Island, BC, Canada
Posts: 5,323
Default

I have a 3.5kW unit that is 115V only...
Is that a relativley new store bought unit ..... or one you built ?

Most the newer factory homeowner units *can* be set up as 120 only.
To do this you need to get down to the basic winding level and discard all the built in features. You may also need a transformer to provide 240 to the built in regulator.
This is not a trivial mod and will probably cost as much or more than the original purchase price for the unit in question.
__________________
Life beats the alternative hands down.
Reply With Quote
  #14  
Old 09-08-2014, 12:33 PM
chumly2071's Avatar
chumly2071 chumly2071 is offline
Urban Gunfighter
 
Join Date: Jun 2004
Location: IL, south of Shade Tree Welder
Posts: 2,561
Default

I usually use a 10kw generator when I weld on generator power, but then I am not considered normal...


http://www.shopfloortalk.com/forums/...1&d=1355379421
__________________
Tool junkie with a Jeep problem...


"I am a man of peace, but if war comes to my door it will find me home."
Reply With Quote
  #15  
Old 10-04-2014, 10:35 PM
Cedarcreek Cedarcreek is offline
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Eastern Montana
Posts: 219
Default

I have run my Lincoln Weld-pak 155 with my 5000w Honda generator quite a bit before I got a better portable welder. I was pushing the upper limits of the Lincoln, using higher wire feed speeds and voltage settings than Lincoln recommended for .035 flux core because of the thickness of the material I was welding.
__________________
If you don't have time to do it right,
when will you have time to do it over?

Cowboy Logic: "Experience is what you have when everything else is gone."

“The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings. The inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.” ~ Winston Churchill ~
Reply With Quote
  #16  
Old 10-19-2014, 11:10 PM
Scott V's Avatar
Scott V Scott V is offline
Elite Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Prineville Oregon
Posts: 3,228
Default

I had great luck using a cheap china generator for powering a small mig. 3500-4500 peak. Basically something like Shade has, but mine has 120/240 volts..(7 hp) The catch is the welders a inverter, and has PFC. Runs like it plugged into the wall.(Tweco 141i) I have a MQ 6000 (11 Horsepower) and it's much more suited for the smaller 120 volt standard mig. It's all hit and miss. It's the combo between machines that matters. I can run my 240 volt Esab Caddy-mig 200 on the China generator almost to full voltage and wire-feed.. Runs prefect, but right at the very top. Use my 186 AC/Dc Thermal-arc at 200 amps tig on the MQ perfect. Esab 2200i AC/DC will only go to 165 amps output on the MQ. lot of generators have full Out put on 120 volts Both the MQ, and the China one has Full output settings for 120 volt operation..


http://www.generatorjoe.net/html/generatorops.html
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	genny fleet.jpg
Views:	85
Size:	96.3 KB
ID:	119245  
__________________
HARLEY-DAVIDSON: "THE MOST EFFECTIVE WAY TO CONVERT GASOLINE INTO NOISE WITHOUT THE SIDE-EFFECTS OF HORSEPOWER":evil:

Last edited by Scott V; 10-19-2014 at 11:21 PM.
Reply With Quote
  #17  
Old 10-20-2014, 10:30 AM
rustythe4x4's Avatar
rustythe4x4 rustythe4x4 is offline
Elite Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Saskatchewan
Posts: 1,549
Default

I have owned factory built units of up to 6.5 kw that were 120volt only. They often fall under the RV category and are cheaper to purchase for the RV'er that wants to run his air conditioning and microwave at the same time and not pop the breaker on the generator. ( I see them in RV shops all the time)
Another problem with trying to run the welder off the genny is the sinewave pattern from the genny may be so distorted it just wont run the welder. I have had this happen to myself, and thought it was the diodes again (smaller 120V welder) but when I plugged it in at the shop, it worked flawlessly. The genny being used was a 5kw unit, and capable of running higher loads - and would run lights or heaters with no problems, but a grinder would stall under load.
I checked the output and it was a jagged mess that still gave me about 115vrms, but spiked somewhere around 200vp and had a huge ramp sawtooth pattern that would not run anything with a transformer or inductive motor.

I know that isn't much help, but try to find a genny that is true sine wave. It may help.
__________________
Living the country life


Learning boils down to "Repetition or the avoidance of pain", some people learn by doing, some by watching and some have to pee on the electric fence. - Norm W.

Mathew 10:36
And a man's foes shall be they of his own household
-Ironman quoting the Bible
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Web Search:

All times are GMT -5. The time now is 07:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.