Shop Floor Talk  

Go Back   Shop Floor Talk > Welding and Metalworking Forums > Mechanical & Electrical

 
 
SFT Search:
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #11  
Old 01-14-2024, 08:47 PM
Whitetrash's Avatar
Whitetrash Whitetrash is offline
Elite Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Estes Park, CO [Around 8000 Ft. Elv.]
Posts: 4,613
Default

check your motor brushes to make sure one isn't stuck
__________________
"Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery."
Winston Churchill
Reply With Quote
  #12  
Old 01-14-2024, 09:32 PM
boilerman's Avatar
boilerman boilerman is offline
SFT Brewmaster
 
Join Date: Jun 2004
Location: Marshallville,Ohio
Posts: 3,382
Default

do you have power to and from the switch if so tap on motor with hammer to check for stuck brush.
__________________
Director of Recruitment, Overseas (by appointment)

I don't suffer from insanity...I enjoy every minute of it
---------------------------------------------------
Reply With Quote
  #13  
Old 01-15-2024, 05:08 AM
GWIZ's Avatar
GWIZ GWIZ is offline
SFT Historian
 
Join Date: Feb 2006
Location: USA
Posts: 7,574
Default

Quote:
Originally Posted by GWIZ View Post
what type of motor does it have?
Looking at a manual
the drum motor is a capacitor start Induction motor, ................. so no on brushes.
Feed motor does have brushes.

if the feed motor runs then the cord and Thermal circuit Breaker is OK.

Check for loose terminal/screws inside the motors junction box.
if you have a multi-meter it should not take more then 10 minutes to find the issue.
can not rule out a Thermal circuit Breaker inside the motor.
__________________
*
*
The factory of the future will have only two employees, a man and a dog. The man will be there to feed the dog. The dog will be there to keep the man from touching the equipment. ~Warren G. Bennis
Reply With Quote
  #14  
Old 01-15-2024, 01:19 PM
mccutter's Avatar
mccutter mccutter is offline
Do I have a life?
 
Join Date: Mar 2006
Location: Central Florida
Posts: 11,373
Default

Quote:
Originally Posted by Swede24 View Post
Attached pic. Which wires correspond to your instructions?
You'll have wires that come from the plug and go into the switch. Black should be "hot" coming from the skinny spade on the plug, white from the wide spade on the plug. 120v, correct?

With sander unplugged, check for continuity on/off to figure out how the switch works. Are there two switches on the other side? More pics will help us help you.
__________________

TA Arcmaster 185 w/tig/stick kit
MillerMatic 252 w/3rd gen 30A
MM140 w/o AS, w/CO2
Hobart (Miller) 625 plasma
Hobart 250ci plasma
Victor O/A (always ready, but bored)
HF 80 lunchbox w/tig
45ACP Black Talons for those stubborn jobs...
Reply With Quote
  #15  
Old 01-15-2024, 05:07 PM
Swede24 Swede24 is offline
Newbie
 
Join Date: Jan 2024
Location: Florida Keys
Posts: 8
Default

Only a start and stop buttons (2 total). The start button doesn’t depress well.

I took the meter and the volts ‘in’ are at 120. Swaps meter leads to the other terminals on the ‘out’ side, results are zero power on the terminals going to the motors. I called Grizzly tech support and they agreed it is most likely a bad switch. This approach is also what the troubleshooting section of the user manual states as the first step when this problem occurs.

I’ll post results after the new switch is installed. Thx for all the suggestions thus far.

Randy
Reply With Quote
  #16  
Old 01-29-2024, 04:48 PM
Swede24 Swede24 is offline
Newbie
 
Join Date: Jan 2024
Location: Florida Keys
Posts: 8
Default Conclusion

New switch did the trick. Thanks to all that contributed their ideas. I appreciate the time it took you all to respond.

swede
Reply With Quote
  #17  
Old 01-29-2024, 06:04 PM
greywynd's Avatar
greywynd greywynd is offline
I can dig it
 
Join Date: Dec 2005
Location: Wainwright, Alberta
Posts: 6,944
Default

Good to hear, and thanks for following up! Looking forward to seeing some of the projects you make with it!


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Web Search:

All times are GMT -5. The time now is 06:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.